pühapäev, 8. november 2015

Veetsin palju aega VÕP-idega

Heihopsti!

Vaheaja lõpp möödus kiirelt, enamasti teiste vahetusõpilaste seltsis.

Neljapäeva õhtul tähistasime Dóra sünnipäeva ja osadega ööbisime tema juures. Järgmisel hommikul-lõunal jalutasime Doonau ääres Parlamendi juures. 

Olime linnas nii kaua, et kustutati tuled
jäi vaid tänavavalgustus

Hilisõhtune grupipilt, kus enamus on juba lahkunud

Lõunane parlamendi külastus

Laupäeval käisin Dóraga shoppamas, sest tal oli vaja kaaslast. Hiljem käisime Margiti saarel, see on saareke Doonaus. Vaatasime lastelaulude saate purskkaevu etendust, vesi lendleb muusika rütmis ja erinevatel tasapindadel. Ja seal on ka loomaaia moodi koht, kus imetlesime kitsede imelikke häälitsusi :)


Sain oma talveriided 9 kilose pakiga


Läksin kolmapäeval postkontorisse, et osta marke ja ümbrikke. Küsisin inglise keeles. Müüja soras veidike oma sahtlis ja ütles mulle "Nincs" - pole. Eks mul ei jäänud muud üle kui lahkuda ilma ümbriku ja margita, sest poleks suutnud talle seda selgeks teha. Õhtupoolikul läksin uuele katsele, aga nüüd ettevalmistunult. Võtsin kaasa ümbriku ja margi ning lasin host-emale kirjutada paberile ungari keele ümbrik ja mark. Olin sama müüja juures ja ütlesin uuesti inglise keeles, et vajaksin ümbriku ja marki, kuid see kord asendasin sõnad ümbrik ja mark ungari keelsete sõnadega. Ja sain omale margi ja ümbriku. Lõpp hea, kõik hea.

Laupäeval toimus meil Teepidu YFU-ga. VÕP-idele oli see kohustuslik, ning enamus olidki kohal. Tore oli jälle kõiki näha. Kaasa võisid tulla ka host-pered. Üritusele läksin üksi, kuid hiljem liitusid Angi ja Adél ka. Pered said oma vahel rääkida, kuni VÕPid jagasid muresid ja rõõme, täitsime ka küsimustiku, kus küsiti, et mis me arvame ungarlaste ja nende traditsioonide kohta, ungari keeles. Kasutata võisime kõike: sõpru, sõnaraamatuid, interneti, vabatahtlike. Tublimad, kes olid selleks suutelised, kirjutasid põhjalikud vastused mitte nagu mina, kes vastas kõigile küsimustele nii lühidalt kui võimalik :) Tunnen, et peaksin juba oskama keelt, aga küll see aeg varsti ka minuni jõuab. Hiljem valmistasime peredele kakao-kookose palle.
Pärast teepidu läksin 4 VÕP-iga kinno Bondi uut filmi vaatama. Enamasti on kõik filmid ungari dubleeritud, niisiis üsna raske on leida omale sobivat filmi, mida pole dubleeritud. Pärast filmi jõudsime järeldusele, et film oli päris hea ja seda tasus vaatama minna.
See oli ka esimene kord siin oldud aja jooksul, kui jõudsin üksinda nii hilja tagasi koju. See oli siis peale 22.00-i. Varem olen olnud olnud ikka 7-ks tagasi või koos host-perega tulnud või olen ööbinud üldse Dóra juures. Nagu siin korteris kombeks olid kõik peale host-ema unenägude maailmas.

Tervitustena ungaris kasutatakse szia (kõige rohkem kasutatud), jó napot (viisakas) ja helló (pole kirjapildis kindel) ning veel mõnd vähem tuntumat. Szia-t ja helló-d kasutadakse ka lahkudes. Minu jaoks on see väga veider kuulda, et helló on kasutusel mõlemal juhul, sest inglise keeles ja saksa keeles kasutatakse seda ainult tevituseks.

Kooli tagasi minna polnud üldse raske minu jaoks, kuid loodan et Teie seal ikka saate hakkama. Eriti pean silmas oma tublisi klassikaaslasi, kes nüüd üritavad 12-klassi läbida.

Tänan Ruthi, sest see pilt ütleb kõik enda eest :)

Kõike ilusat teile ja meeldivat talve tulekut.
Veronika
Pilt teepeolt

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar